1 Fase Aardlekautomaat

Een aardlekautomaat is een combinatie van een zekeringautomaat en een aardlekschakelaar. Het beveiligd een enkele groep. namelijk zichzelf. deze registreert of niet ergens in deze groep stroom weg "lekt" naar de aarde. Is er sprake van stroomverlies dan schakelt de aardlekautomaat direct uit.  Indien u constateert dat de aardlekautomaat op de stand 0 staat gaat u als volgt te werk:

1 Stel vast welk deel van uw installatie niet werkt
2 Trek alle contactstoppen (stekkers) in betreffende gedeelte uit de wandcontactdozen
3 Probeer vervolgens de aardlekautomaat weer op de stand 1 te schakelen
4 Indien dit lukt en u weer stroom op betreffende groep heeft, is dus vastgesteld dat de storing is veroorzaakt door een van deze toestellen
5 Indien de aardlekautomaat toch weer uitschakelt blijkt de storing dus in de vaste installatie op te treden
6 Laat de installatie of de gestoorde toestellen testen door Elekthree Installateurs.

 

 

 

 

 


* Tip
Let op of er ook belangrijke apparaten op gestoorde groepen zijn aangesloten, zoals bijvoorbeeld een diepvriezer, computer of CV ketel (vorstgevaar).

Een aardlekautomaat beveiligt een enkele groep, er zullen dan ook meerdere aanwezig zijn in uw verdeelkast, namelijk een voor elke groep. Naast de functie van aardlekbeveiliging werkt de aardlekautomaat tevens als beveiliging tegen overbelasting en kortsluiting tussen de fase en nul. 
Indien u constateert dat er een aardlekautomaat op 0 staat gaat u als volgt te werk:

* Tip
Op de aardlekschakelaar en aardlekautomaat zit een knopje waarmee u, als test, een stroomlek simuleert. Voer deze controle eens per maand uit, indien u constateert dat de aardlekschakelaar of automaat hier niet op reageert, waarschuw dan Elekthree Installateurs zij zullen de des betreffende aardlekbeveiliging doormeten en indien nodig vervangen, zodat uw veiligheid gewaarborgd is.